Przepis dostałam od Patrycji.
Składniki :
- udziec indyczy bez skóry, kości
- czosnek
- ziemniaki
- czosnek granulowany
- papryka ostra
- chili w płatkach
- posiekana papryczka chili
- liść laurowy
- rozmaryn
- tymianek
- pieprz
- sól
Przygotowanie :
- Mięso myję, osuszam, oczyszczam, kroję w grubą kostkę.
- Nacieram rozgniecionymi dwoma ząbkami czosnku, solą, rozmarynem i tymiankiem. ( oczywiście zestaw przypraw jest dowolny).
- Chowam do lodówki albo na 30-60 minut, albo na całą noc.
- Obsmażam mięso na rozgrzanej oliwie.
- Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.
- Ziemniaki myję, szoruję i przekrawam na pół.
- Gdy mięso obsmażone, przekładam do naczynia żaroodpornego i ponownie przyprawiam, liść laurowy, chili oraz pozostałe, dorzucam też 2-3 ząbki czosnku w łupinie. Dolewam pół - całą szklankę wody ( zależy ile mięsa).
- Ziemniaki lekko smaruje olejem i posypuje rozmarynem.
- Wstawiam naczynie z pokrywką, obok na blaszce układam ziemniaki.
- Wszystko powinno się piec 45-60 minut. Pod sam koniec pieczenia, można odkryć pokrywkę by mięso się zrumieniło.
palce lizac ;) zjadłabym z ochotą ;)
OdpowiedzUsuń