Pieczone, rozgrzewające i chrupiące ....

Naprawdę pyszny, aromatyczny obiad. Polecam. Pieczony udziec indyczy z ziemniakami.
Przepis dostałam od Patrycji. 





Składniki :
  • udziec indyczy bez skóry, kości
  • czosnek
  • ziemniaki
  • czosnek granulowany
  • papryka ostra
  • chili w płatkach
  • posiekana papryczka chili
  • liść laurowy
  • rozmaryn
  • tymianek
  • pieprz
  • sól


Przygotowanie :
  1. Mięso myję, osuszam, oczyszczam, kroję w grubą kostkę.
  2. Nacieram rozgniecionymi dwoma ząbkami czosnku, solą, rozmarynem i tymiankiem. ( oczywiście zestaw przypraw jest dowolny).
  3. Chowam do lodówki albo na 30-60 minut, albo na całą noc.
  4. Obsmażam mięso na rozgrzanej oliwie.
  5. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.
  6. Ziemniaki myję, szoruję i przekrawam na pół.
  7. Gdy mięso obsmażone, przekładam do naczynia żaroodpornego i ponownie przyprawiam, liść laurowy, chili oraz pozostałe, dorzucam też 2-3 ząbki czosnku w łupinie. Dolewam pół - całą szklankę wody ( zależy ile mięsa).
  8. Ziemniaki lekko smaruje olejem i posypuje rozmarynem.
  9. Wstawiam naczynie z pokrywką, obok na blaszce układam ziemniaki.
  10. Wszystko powinno się piec 45-60 minut. Pod sam koniec pieczenia, można odkryć pokrywkę by mięso się zrumieniło.
Smacznego :)

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka