Powiem prawdę, że nie rzuciło mnie to danie na kolana, ale było całkiem smaczne i całkiem tłuste :)
Zamierzam jeszcze kiedyś zrobić podobne coś ale już bez tych przypraw, bez śmietany i na pewno bez pieczarek, które moim zdaniem nie pasują do tego kurczaka w ogóle.
Przepis pochodzi z "Kulinarne Inspiracje Kamisa - kurczak ze śliwką, owijany boczkiem"
i został lekko zmodyfikowany.
Na początku nie zdecydowaliśmy się polać kurczaka śmietaną z pieczarkami. |
Koniec, końców polaliśmy ale tego nie ma już na zdjęciach. |
Składniki :
- 1 zestaw Kulinarnych Inspiracji Kamisa
- 16 suszonych śliwek - u mnie wyszło może z 6
- 300g wędzonego boczku w plastrach
- 500g pieczarek
- 375ml śmietanki 30%
- 700g obranych ziemniaków - u mnie wyszorowane, nie obrane
- 1 łyżka oleju
- sól morska
Przygotowanie :
- Ziemniaki pokroić w 3 cm kostkę. Dodać olej, rozmaryn, 1/2 porcji czosnku i wymieszaj. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- Kurczaka umyć, osuszyć itd., zrobić w nim kieszeń wsypać po szczypcie czosnku i następnie włożyć śliwki.
- Ja swoje kieszonki pospinałam wykałaczkami ( na wszelki wypadek).
- Kurczaka obsypać papryką i tymianek i obłożyć dokładnie a raczej zawinąć w plastry boczku.
- Obsmażyć na złoto, i dodać śmietanę, pieczarki, i pod przykryciem dusimy 15 minut.
Ciekawy przepis ;) Musze kiedyś z niego skorzystać:)
OdpowiedzUsuńdzięki za udział w akcji ;)
wygląda fajnie... ja też przymierzam sie do tych przypraw z Kamisa, zobaczymy;)
OdpowiedzUsuń