Próbujemy nowości, moje zdanie...

Skusiłam się i kupiłam Kulinarne inspiracje Kamisa - na kurczaka ze śliwką zawiniętego w boczku.
Powiem prawdę, że nie rzuciło mnie to danie na kolana, ale było całkiem smaczne i całkiem tłuste :)
Zamierzam jeszcze kiedyś zrobić podobne coś ale już bez tych przypraw, bez śmietany i na pewno bez pieczarek, które moim zdaniem nie pasują do tego kurczaka w ogóle.


Przepis pochodzi z "Kulinarne Inspiracje Kamisa - kurczak ze śliwką, owijany boczkiem"
i został lekko zmodyfikowany. 
 

Na początku nie zdecydowaliśmy się polać kurczaka śmietaną z pieczarkami. 

























Koniec, końców polaliśmy ale tego nie ma już na zdjęciach.



Składniki :
- 1 zestaw Kulinarnych Inspiracji Kamisa
- 16 suszonych śliwek  - u mnie wyszło może z 6
 - 300g wędzonego boczku w plastrach
- 500g pieczarek
- 375ml śmietanki 30%
- 700g obranych ziemniaków - u mnie wyszorowane, nie obrane
- 1 łyżka oleju
- sól morska


Przygotowanie :
  1. Ziemniaki pokroić w 3 cm kostkę. Dodać olej, rozmaryn, 1/2 porcji czosnku i wymieszaj. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  2. Kurczaka umyć, osuszyć itd., zrobić w nim kieszeń  wsypać po szczypcie czosnku i następnie włożyć śliwki.
  3. Ja swoje kieszonki pospinałam wykałaczkami ( na wszelki wypadek).
  4. Kurczaka obsypać papryką i tymianek i obłożyć dokładnie a raczej zawinąć w plastry boczku. 
  5. Obsmażyć na złoto, i dodać śmietanę, pieczarki, i pod przykryciem dusimy 15 minut.





2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis ;) Musze kiedyś z niego skorzystać:)

    dzięki za udział w akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda fajnie... ja też przymierzam sie do tych przypraw z Kamisa, zobaczymy;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka