"Po prostu" albo "aż" bo obiad ten jest jednym z moich ulubionych i zawsze się udaje.
Składniki :
- karkówka ( nie umiem powiedzieć ile ...)
- szklanka suszonych grzybów
- cebula
- ziele angielskie x 2
- liść laurowy x 1
- czosnek granulowany 2 łyżki
- tymianek suszony 1 łyżka
- papryka ostra 2 łyżki
- majeranek 1 łyżka
- pieprz
- sól
Przygotowanie :
- Grzyby płuczemy, wkładamy do garnuszka i zalewamy 3 szklankami wrzątku. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
- Karkówkę po umyciu itd. kroimy w kostkę, posypujemy czosnkiem, tymiankiem, papryką oraz majerankiem i wkładamy na rozgrzany olej na patelni. Obsmażamy. Na sam koniec dodajemy cebulę i tylko mieszamy ją wraz z mięsem.
- Grzyby ustawiamy na ogniu i gotujemy 20 minut.
- Po 20 minutach gotowania się grzybów, do garnka przekładamy mięso z cebulą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i dusimy około 50 minut.
- Podaję z kluskami śląskimi.
Uwielbiam wszelkie gulasze. A najbardziej z kluskami lub pyzami, pycha po prostu.
OdpowiedzUsuńkarkówka, grzybki...mmmm ale wyżerka;)
OdpowiedzUsuń