Składniki :
- kotlety z schabu karkowego
- 15 średniej wielkości pieczarek
- 200 ml śmietany 18 procent
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- tymianek suszony
- czosnek granulowany
- chili
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe
- 2 ziele angielskie
- kluski śląskie
- Kotlety lekko rozbijam . Nacieram tymiankiem , czosnkiem granulowanym i chili.
- Obsmażam na rozgrzanej oliwie.
- Zdejmuję z patelni.
- Pieczarki kroję w grube plastry. Obsmażam na pozostałym tłuszczu ze smażenia mięsa i dodaję sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Po około 5 minutach, ponownie na patelnię wkładam karkówkę i cebulę pokrojoną w piórka.
- Zalewam wszystko wodą lub bulionem tak by mięso zostały dokładnie przykryte. Duszę pod przykryciem godzinę.
- Po godzinie sprawdzam miękkość mięsa i jeżeli jest ona odpowiednia dodaję śmietanę, dokładnie mieszam i staram się odparować wodę z sosu.
- Podaję z kluskami śląskimi.
Myszko, ta potrawa przypadła mi do gustu. Mogę wpaść na obiad??
OdpowiedzUsuń:)
czy ja wiedzę kluski śląskie? :) mniam!
OdpowiedzUsuńpysznie to wszystko wygląda, bardzo lubię karkówkę, najbardziej z grilla:)
OdpowiedzUsuńooo a mam zapas pieczarek to już mam pomysł! :)
OdpowiedzUsuńMmmm brzmi znakomicie.
OdpowiedzUsuńMoże to będzie głupie pytanie, ale jak odparować wodę z sosu?
dusić, smażyć przez przykrywki - zawsze troszkę wody odparuje choć w tym przypadku sos nigdy nie będzie bardzo gęsty
Usuń