Minimalnie zmieniłam proporcje składników.
Składniki :
- pierś kurczaka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku przyciśniętego przez praskę
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
- nie pełna łyżeczka soli
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1,5 łyżki oliwy
- papryka
- Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Kurczaka po uprzednim umyciu, osuszeniu, pokrojeniu w grubą kostkę - wkładamy do marynaty.
- Wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
- Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kurczaka na przemian z papryką.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni z włączoną opcją grill około 15 minut. W połowie czasu pieczenia, szaszłyki obracamy na drugą stronę.
- I gotowe :)
dobry szaszłyczek nie jest zły :)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować Twojego :)
warty wypróbowania, choć ja powiem prawdę spodziewałam się czegoś wow, a były bardzo smaczne ale tyle bardzo smaczne :)
Usuńjak orientalnie to w sam raz dla mnie:)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szaszłyki. Twoja kompozycja bardzo mi odpowiada.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Fan page polubiony, - piękne zdjęcia. Zapraszam do polubienia mojego fan page :)
OdpowiedzUsuńwidziałam te szaszłyczki u Mirabeki ;) Twoje wyszły równie znakomicie ;)
OdpowiedzUsuńsą super apetyczne te szaszłyki zjadła bym :)
OdpowiedzUsuń