Wiosno - gdzie jesteś ? Pieczony cytrynowy łosoś ...

Łososia zawsze przygotowuję jak jest wiosna czy też lato... tym razem nie doczekałam się
Łosoś jest pyszny, soczysty i cytrynowy :)
Składniki :
( na jedną porcję)
  • polędwica z łososia
  • czosnek 2 ząbki
  • plaster masła
  • cytryna
  • pieprz cytrynowy 3 łyżeczki
  • sól
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
Przygotowanie :
  1. Łososia myję, osuszam.
  2. Czosnek przeciskam przez praskę, dodaje pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, sól, sok wyciśnięty z połowy cytryny, masło i łyżeczkę skórki z cytryny. Wszystko dokładnie mieszam tak by powstała w miarę jednolita masa.
  3. Łososia układam na foli aluminiowej, rozkładam na nim masę z przyprawami, staram się ją wklepać, polewam sokiem, który pozostał na spodzie naczynia. 
  4. Zawijam folię tak by powstał "pakunek".
  5. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut.
I gotowe !

Łososie do boju!

8 komentarzy:

  1. niby na nic nie mam ochoty, bo mnie grypa męczy, ale takiego łososia zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, uwielbiam takiego łososia!

    OdpowiedzUsuń
  3. prosto i pysznie, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. w sumie uświadomiłas mi tym przepisem, że dawno nie jadłam łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak tak! Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb :) Uwielbiam go pod każdą postacią. Twój wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam łososia a ten wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka