Faszerowana pita po grecku





Składniki :
  • 4 chlebki pita 
  • ząbki czosnku
  • jogurt bałkański
  • majonez
  • ogórek zielony
  • oliwki czarne
  • pierś kurczaka
  • papryczka peperoni
  • sok z połowy limonki
  • oregano suszone
  • bazylia suszona
  • ser żółty gouda starty na tarce o małych oczkach
  • sałata lodowa
  • papryka czerwona
  • oliwa
  • chili w proszku
Przygotowanie :
  1. Pierś kurczaka kroję w cienkie plastry. Obsypuje oregano, bazylią, chili oraz drobno posiekaną papryczką peperoni, doprawiam sokiem z limonnki.Smażę na oliwie.
  2. Ogórek dokładnie myję i wraz ze skórą ścieram na tarce o grubych oczkach do miseczki. 
  3. Dodaję jogurt bałkański, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano i troszkę majonezu dla zagęszczenia ( nie odlewam wody - soku z ogórków bo lubię w sosie, dlatego dodaję majonez ale można odlać wodę i pominąć majonez).
  4. Paprykę kroję w cienkie paseczki, sałatę drę w małe kawałki a oliwki kroję w plasterki.
  5. Chlebki pita wkładam na chwilę do piekarnika. Odkrawam kawałek i zaczynam faszerować.. 
  6. Najpierw sos, potem ser, potem sałata, papryka i oliwki następnie mięso, ser, oliwki i ponownie sos. 
I gotowe :)

4 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka