Składniki :
- pstrąg
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sól, pieprz
- 2 plasterki masła
- 2 łyżeczki vegety
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie :
- Do miseczki wkładam plaster masła, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, zioła i łyżeczkę soku z cytryny. Ugniatam na jednolitą masę.
- Pozostały sok z cytryny mieszam z pieprzem cytrynowym.
- Rybę ( oczywiście dokładnie umytą i osuszoną i pozbawioną głowy - gdyż nie znoszę oka pstrąga po upieczeniu ) nacieram z każdej strony vegetą. Do środka też szczyptę wsypuję.
- Masę z masłem wklepuję w środek ryby.
- Sokiem z pieprzem cytrynowym polewam rybę ( skórę).
- Plaster masła rwę na mniejsze i układam na górze pstrąga.
- Zawijam folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10 minut.
- Po 10 minutach , odwijam folię i pozwalam się rybce dopiec przez kolejne 10 minut.
uwielbiam rybki, ja akurat dzisiaj skusiłam sie na mintaja :)
OdpowiedzUsuńPozdr i zapraszam :)
najlepsza rybka, nigdy się nie przeje:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna jest :) u nas pstragow jest dużo ale ja uwielbiam Sandacza :)) pychota :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie rybki:)
OdpowiedzUsuńzdrowo i smacznie:)
OdpowiedzUsuńpysznie :) polecam też pstrąga z grilla http://www.zgrilla.pl/pstrag-z-grilla-w-migdalach/
OdpowiedzUsuń