Składniki:
- pstrąg wypatroszony
- sok wyciśnięty z limonki
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb
- plaster masła
- 2 łyżeczki kucharka smak lata
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Prymat
- 2 ząbki czosnku
- Sok wyciśnięty z limonki mieszam wraz z masłem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz 2 łyżeczkami przyprawy do ryb .
- Pstrąga obsypuję w środku 1 łyżeczką kucharka i całą masę maślaną wkładam do środka ryby.
- Na górze rybę nacieram 1 łyżeczką kucharka smak lata i pieprzem cytrynowym .
- Zawijam w folię aluminiową i wstawiam na 10 minut do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.
- Po 10 minutach rozwijam folię i pozwalam się rybie przypiec przez kolejne 10 minut.
- I gotowe :)
Podobny sposób przyrządzenia do mojego :) Ja zawsze trzymam go w folii do samego końca. Muszę spróbować podpiec później już "nagiego" pstrąga :) Fajna rada, dzięki!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Ostatnio kupiłam pstrągi i jakoś dziwnie niskie ceny miałam...okazało się, że są niewypatroszone... musiałam obciąć głowę...bo patrzały na mnie tymi oczami, a potem oczyścić...jakoś nie wspominam tego za dobrze- już wolę łososia:D ale to tylko przez uraz z patroszenia;-)
OdpowiedzUsuńkażda rybka smaczna jest:) bardzo lubię ryby:)
OdpowiedzUsuńwyszła Ci obłędnie, piękne ujęcie ;]
OdpowiedzUsuńostatnio często grilluję pstrąga, jest pyszny!
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie pysznie ! :)
OdpowiedzUsuńpewnie rozpływa się w ustach, przynajmniej tak to widzę mmmm, rewelacja :)