Składniki:
- 20 dag cukru
- kostka margaryny
- 35 dag mąki + 3 łyżki
- 3 jajka
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dag brązowego cukru
- 3 łyżki masła
- śliwki węgierki
- Do garnuszka wkładam margarynę , wsypuję 20 dag cukru, 4 łyżki kakao i dodaję 5 łyżek wody. Podgrzewam, rozpuszczam - mieszając.
- Po rozpuszczeniu, odstawiam by masa przestygła.
- Masę mieszam z jajkami , mąką, proszkiem do pieczenia.
- Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto.
- Na wierzch układam połówki śliwek.
- Z 3 łyżek mąki, 3 łyżek masła i 15 dag brązowego cukru zagniatam kruszonkę. Chowam na 25 minut do zamrażalnika.
- Po upływie 25 minut ścieram na tarce kruszonkę. Staram się by równomiernie pokryła całą powierzchnię ciasta.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 60 minut .
Skoro margarynę i tak rozpuszczasz, nie lepiej użyć po prostu oleju? W końću margaryna to nic innego jak utwardzone tłuszcze roślinne, a olej jest zdrowszy bo nie zawiera tłuszczów trans :)
OdpowiedzUsuńByć może masz rację. Ale ja nie czuje się pewnie w pieczeniu ciast i jak mam przepis to zazwyczaj nie pozwalam sobie na kreatywność tylko mam klapki na oczach i twardo trzymam się przepisu.
UsuńWarto eksperymentować:-) mnie wychodzą mega zdrowe eksperymenty ciastowe :-) także polecam!!
UsuńPyszne ciasto, ja też robię czasami z margaryną i żyję. Jak dla mnie bomba :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńCiasto było smaczne, fajna była skorupka .
Czekolada i śliwki to jest to :)
OdpowiedzUsuńOj pychotka!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciemne ciasto a w połączeniu ze śliwką musi być wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńMurzynek - ciasto, które jest zawsze dobre. Polecam Ci używać masło zamiast margaryny, czuć ogromną różnicę. Ciasta są dużo smaczniejsze! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpyycha! bo z czekoladą :):)
OdpowiedzUsuńzapraszam http://przepisykaroliny.blogspot.com/
Bardzo udane ciasto, fantastyczne połączenie!
OdpowiedzUsuń