Czekoladowe ciasto ze śliwkami



Składniki:
  • 20 dag cukru
  • kostka margaryny
  • 35 dag mąki + 3 łyżki
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag brązowego cukru
  • 3 łyżki masła
  • śliwki węgierki
Przygotowanie :
  1. Do garnuszka wkładam margarynę , wsypuję 20 dag cukru, 4 łyżki kakao i dodaję 5 łyżek wody. Podgrzewam, rozpuszczam - mieszając.
  2. Po rozpuszczeniu, odstawiam by masa przestygła.
  3. Masę mieszam z jajkami , mąką, proszkiem do pieczenia.
  4. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto.
  5. Na wierzch układam połówki śliwek.
  6. Z 3 łyżek mąki, 3 łyżek masła i 15 dag brązowego cukru zagniatam kruszonkę. Chowam na 25 minut do zamrażalnika.
  7. Po upływie 25 minut ścieram na tarce kruszonkę. Staram się by równomiernie pokryła całą powierzchnię ciasta.
  8. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 60 minut .
Przepis pochodzi z gazety Moje Gotowanie z 2011 roku.




11 komentarzy:

  1. Skoro margarynę i tak rozpuszczasz, nie lepiej użyć po prostu oleju? W końću margaryna to nic innego jak utwardzone tłuszcze roślinne, a olej jest zdrowszy bo nie zawiera tłuszczów trans :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może masz rację. Ale ja nie czuje się pewnie w pieczeniu ciast i jak mam przepis to zazwyczaj nie pozwalam sobie na kreatywność tylko mam klapki na oczach i twardo trzymam się przepisu.

      Usuń
    2. Warto eksperymentować:-) mnie wychodzą mega zdrowe eksperymenty ciastowe :-) także polecam!!

      Usuń
  2. Pyszne ciasto, ja też robię czasami z margaryną i żyję. Jak dla mnie bomba :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Ciasto było smaczne, fajna była skorupka .

      Usuń
  3. Czekolada i śliwki to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciemne ciasto a w połączeniu ze śliwką musi być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Murzynek - ciasto, które jest zawsze dobre. Polecam Ci używać masło zamiast margaryny, czuć ogromną różnicę. Ciasta są dużo smaczniejsze! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. pyycha! bo z czekoladą :):)
    zapraszam http://przepisykaroliny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo udane ciasto, fantastyczne połączenie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka