czyli : zdrowa sałatka i roladka z kurczaka ( tłuściutka roladka :) podana z ziemniaczkami
Składniki :
Kurczak :
- pierś kurczaka
- opakowanie boczku wędzonego w cienkich plastrach
- 1/2 kulki mozzarelli ( nie z zalewy)
- 1 łyżeczka przyprawy pomidory suszone z chili i oregano
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 bardzo duże ziemniaki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka oliwy
- mix sałat
- gruszka
- pół granatu
- kawałek mozzarelli ( można pominąć , ja wykorzystałam 1/2 kulki, która mi została po faszerowaniu)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki miodu wielokwiatowego
- świeżo mielony pieprz
- Połówki piersi kroję na pół w szerz. Czyli powstają cztery kawałki, które rozbijam.
- W kurczaka ( tylko w środku) wcieram przyprawę - pomidory suszone i tymianek.
- Mozzarellę kroję w słupki. Układam na kurczaku dociskając do mięsa. Zawijam w roladkę.
- Wcieram w kurczaka szałwię. I owijam plastrami boczku. Spinam wykałaczkami.
- Kurczaka obsmażam na suchej patelni.
- Do naczynia żaroodpornego wkładam ziemniaki pokrojone w kostkę, obsypane majerankiem i wymieszane z oliwą.
- Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35-40 minut.
- Po upływie 40 minut na ziemniaki układam roladki z kurczaka, nakrywam przykrywką i wstawiam na kolejne około 20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni.
- I gotowe :)
- Z granatu wydobywam pestki.
- Gruszkę kroję w półplasterki. Skrapiam 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
- Mozzarellę w kostkę.
- Do miski wkładam: mix sałat, ser, gruszkę i pestki granatu.
- Przygotowuje sos : mieszam łyżeczkę octu balsamicznego z połową łyżeczki musztardy, dwoma łyżeczkami miodu, łyżeczką oliwy i pieprzem.
- Sosem polewam sałatkę i mieszam.
- I gotowe :)
Jaki pyszny obiad! W żadnej restauracji takiego się nie znajdzie!
OdpowiedzUsuńmniam, wygląda bardzo apetycznie :) Pozdrowionka :) i oczywiście obserwuję :D
OdpowiedzUsuń(http://wkuchnimamy.blogspot.com/)
doskonałe danie:) wygląda imponująco:) pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/
OdpowiedzUsuńPięknie podany obiad, ze smakiem, a ślinka sama mi cieknie. Boczek i pierś, fajne połączenie :-)
OdpowiedzUsuńO! A to będzie mój obiad na sobotę! super pomysł. Już mi ślinka cieknie.Boczuśśśśśś!!!
OdpowiedzUsuńWow ! arcydzieło :)) piękne :)
OdpowiedzUsuńświetne te roladki!
OdpowiedzUsuń