Składniki :
- polędwica wieprzowa długa
- 2 cebule
- dwie solidne garście grzybów suszonych
- kasza jęczmienna perłowa średnia firmy Kupiec
- masło
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- Polędwiczki kroję w plastry, lekko rozbijam dłonią. Nacieram majerankiem, lubczykiem, tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Grzyby dokładnie płuczę. Zalewam około 3 szklankami wrzątku, zakrywam przykrywką i gotuję około 30 minut.
- Cebulę kroję.
- Cebulę podsmażam na maśle - zdejmuję z patelni.
- Polędwiczki obsmażam na maśle.
- Grzyby odcedzam , wodę w której się gotowały, dodaję do polędwiczek, dokładam cebulę.
- Duszę pod przykryciem około 20 minut, zdejmuje pokrywkę i odparowuje część wody około 15 minut.
- Do wrzącej osolonej wody ( 2 kubki) dodaję 1 kubek wypłukanej kaszy i łyżeczkę masła, gotuję na dużym ogniu aż woda zacznie wyparowywać. Zakrywam przykrywkę i na małym ogniu, mieszając gotuję 10 minut. Po czym zostawiam kaszę pod przykrywką na 5 minut.
- Pogotowane grzyby kroję w paseczki. Obsmażam na maśle.
- Przygotowaną kaszę, mieszam z grzybami, obok układam duszone polędwiczki.
- I gotowe :)
Ślicznie podane ! Pycha :)
OdpowiedzUsuńFajny obiadek, grzybki uwielbiam , kaszę to mogę jeść na śniadanie , obiad i kolację. Same dobre rzeczy :-)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńo mojemu mężowi ten przepis na pewno przypadnie do gustu :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad!
OdpowiedzUsuń