Składniki : ( u nas jedna kaczka na 2 osoby)
- kaczka o wadze około 2,20 kg
- sól
- 1,5 torebki majeranku
- jabłka szara reneta
- rękaw do pieczenia
- Kaczką należy natrzeć dobrze solą, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Następnie natrzeć majerankiem.
- Odstawić do lodówki na 24 godziny.
- Jabłko ( bez obierania) pokroić na ćwiartki. Włożyć do kaczki.
- Spiąć wykałaczkami.
- Włożyć kaczkę do rękawa, nalać około 3 łyżek wody.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, długość pieczenia zależy od wagi kaczuszki, przy wadze 2,20 kg , piec należy 2 i pół godziny.
- Po upieczeniu, my kaczkę przekrawamy na pół i każdy dostaję całą połówkę.
Kaczkę przygotowuje moja mama zawsze na wyjątkowe okazje, więc smakuje tym bardziej wybornie.
Kaczuszka mniam :)
OdpowiedzUsuń