Składniki :
Wszystkie przyprawy użyte do przygotowania tego dania są firmy Kamis.
- około 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie pierś indyka)
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 kulka mozzarelli ( nie z zalewy)
- makaron cannelloni
- ognista mieszanka przypraw Kamis ( w młynku)
- sól prowansalska Kamis ( w młynku)
- 2 płaskie łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
- 2 + 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżeczki oregano
- Mięso przyprawiam solą prowansalską, ognistą mieszanką przypraw* ( trzeba uważać bo mieszanka także zawiera sól) oraz 2 łyżeczkami bazylii . Smażę na oliwie.* nie wiem ile użyłam ale całkiem sporo :)
- Gdy mięso obsmażone dodaję 1 puszkę pomidorów, czekam aż większość wody, soku odparuję.
- Odstawiam do ostygnięcia.
- 1 puszkę pomidorów miksuję wraz z koncentratem, przyprawiam 2 łyżeczkami bazylii i 2 oregano.
- Nadziewam makaron mięsem i układam w wcześniej posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.
- Gdy pierwszy poziom makaronu ułożony polewam lekko sosem.
- Układam kolejną warstwę. Zalewam wszystko sosem.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
- Mozzarellę kroję w plastry. Układam na makaronie i ponownie ale już bez przykrywki wstawiam do piekarnika. Wyjmuję jak ser się ładnie rozpuści.
- I gotowe :) Pozostaje tylko sprawne nałożenie na talerz.
Pięknie pachnie i ma fajny stopień ostrości.
Zawartość paczki od Kamis |
Lubię pikantne potrawy :D ale w wersji wege
OdpowiedzUsuńzjadłabym sobie :)no i żeby ktoś to przygotował, to byłoby super :)
OdpowiedzUsuńPyszności u Ciebie! Akurat niedawno kupiłam makaron cannelloni i zastanawiałam się czym go wypełnić :) Bardzo apetycznie spływa na zdjęciu żółty ser!
OdpowiedzUsuńmozzarella :)
Usuńpolecam bo jest naprawdę pyszne !
bardzo lubię cannelloni ale w takie wersji to bardzie by smakowało mojemu mężowi on lubi takie pikantne dania:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Cannelloni pod każdą postacią jest pochłaniane w moim domu w ciągu 5 sekund.
OdpowiedzUsuńpyszności :) aż nabrałam ochoty, ze zrobić cannelloni :)
OdpowiedzUsuń