Składniki :
- polędwiczka wieprzowa długa
- opakowanie mrożonych śliwek węgierek
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 4 + 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu sojowego + 4 łyżeczki
- sól
- łyżka sosu hoisin
- mąka do obsypania mięsa
Przygotowanie :
- Rozmrażam śliwki.
- Zalewam szklanką wody i gotuje aż zaczną się rozpadać.
- Przecieram przez sitko, dodaję 4 łyżeczki cukru, 4 łyżeczki sosu sojowego i sól.
- Ponownie wstawiam na ogień i gotuję 15 minut.
- Czosnek przeciskam przez praskę , cebulę kroję w piórka.
- Podsmażam na rozgrzanym oleju.
- Polędwiczkę kroję w kostkę, obtaczam w mące, dodaję do cebuli i czosnku. Smażę aż mięso zacznie się rumienić.
- Dodaję 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę sosu hoisin oraz łyżeczkę cukru, smażę około 5 minut.
- Dodaję sos śliwkowy i pod przykryciem duszę około 10 minut.
- Podaję z makaronem noodle.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym nawet z dokładką ;)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować...
OdpowiedzUsuń