- polędwiczka wieprzowa długa
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki tymianku
- pieprz
- sól
- łyżka oliwy
- olej do smażenia
- 5 średnich czerwonych cebul
- 1/2 szklanki octu balsamicznego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 10 listków świeżego tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie :
- Polędwiczkę kroję w plastry, rozbijam dłonią.
- Z każdej strony przyprawiam solą i pieprzem.
- Czosnek kroję w plasterki.
- Polędwiczki zalewam łyżką oliwy, dodaję czosnek i tymianek - odstawiam w temp. pokojowej na 30 minut.
- Cebulę kroję w piórka podsmażam na odrobinie oliwy, przyprawiam tymiankiem suszonym , smażę kilkanaście minut aż zrobi się "ładnie" szklista.
- Dodaję ocet balsamiczny, cukier i listy tymianku, mieszając podgrzewam aż wszystko ładnie się połączy, cebula będzie karmelizowana a część płynu odparuję.
- Przyprawiam solą i pieprzem do smaku.
- Na patelni rozgrzewam olej i smażę polędwiczki po 2-3 minuty z każdej strony.
- Podaję polędwiczki, karmelizowaną cebulę i pieczone ziemniaki.
Cebulka wygląda obłędnie, polędwiczki też, połączenie mega smaczne :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką konfiturę! dla mnie to obowiązkowy dodatek do pleśniowych serów .
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Paulina
To jest taki elegancki obiad na niedzielę. Wygląda tak bardzo smacznie...
OdpowiedzUsuń