Składniki :
( nie podaję proporcji bo zależą one od ilości przygotowywanych porcji)
- pity
- pierś kurczaka
- kapusta biała
- marchewka
- cebula
- jogurt grecki
- majonez
- czosnek
- suszone papryczki chili
- tabasco habanero ( można pominąć )
- oregano
- papryka ostra
- sól, pieprz
- przyprawa do gyrosa*
- przyprawa harissa
- ocet z białego wina
- sok z cytryny
- musztarda dijon
- Kurczaka kroję w cieniutkie paski. Obsypuję w proporcjach pół na pół przyprawą do gyrosa i przyprawą harissa, dodaję olej i odstawiam do lodówki ( czym dłużej tym lepiej).
- Kapustę i cebulę drobno siekam, dodaję startą na małych oczkach marchewkę.
- Przyprawiam majonezem, musztardą dijon, sokiem z cytryny, octem oraz solą i pieprzem - odstawiam do lodówki ( także czym dłużej tym lepiej).
- Przygotowuję sosy : łagodny - mieszam jogurt z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano, solą i pieprzem - i do lodówki.
- Ostry : mieszam jogurt z majonezem, posiekaną suszoną papryczką chili, doprawiam kilkoma kroplami tabasco habanero oraz dodaję paprykę ostrą dla uzyskania ładniejszego koloru - do lodówki.
- Kurczaka smażę.
- Pitę wkładam na kilka minut do piekarnika by zmiękła.
- Nakładam sosy, sałatkę, kurczaka , sałatkę i sosy.
- Wkładam do nagrzanego grilla elektrycznego, ustawionego na najmniejszą moc na kilka minut by wszystko się podgrzało i ładnie "spłaszczyło" i gotowe :)
* Z przyprawami do gyrosa bywa różnie jeśli chodzi o smak, czasem bardzo przebija się po prostu "chemia", ja znalazłam na rynku dwie które są praktycznie identyczne i są smaczne, więc jeśli nie macie swojej sprawdzonej to radzę przed kupnem dokładnie przeczytać skład.
domowe zawsze lepsze :-) zapraszam do siebie na fb https://www.facebook.com/pages/Domowe-gotowanie/325454510890997?ref=hl Na normalnego bloga brak mi czasu i chyba umiejętności (tych informatycznych )
OdpowiedzUsuń