Składniki :
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietany 36 % lub 30 %
- 1/2 kg - 3/4 kg truskawek
- 50 g cukru pudru + 1 łyżka
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki syropu waniliowego lub świeża wanilia
- Truskawki miksuję z 50 g cukru pudru oraz sokiem z cytryny.
- Mascarpone miksuję z łyżką cukru pudru. Dodaję syrop waniliowy.
- Śmietanę ubijam na sztywno.
- Do mascarpone dodaję 3/4 zmiksowanych truskawek i dokładnie mieszam.
- Następnie dodaję ubitą śmietanę i delikatnie mieszam.
- Masę przelewam do pojemnika z przykrywką i wstawiam do zamrażalnika na 2 godziny.
- Po upływie 2 godzin, mieszam masę i dodaję 1/4 zmiksowanych truskawek i ponownie mieszam. ( jeżeli wiecie, że Wasz zamrażalnik bardzo mocno i szybko mrozi to lepiej wyjąć lody po 60 czy 90 minutach).
- Wstawiam do lodówki na kolejne kilka godzin .
- Lody po wyjęciu są dosyć mocno zmrożone więc należy chwilę odczekać przed jedzeniem.
Inspiracją był przepis z gazety Moje gotowanie nr czerwiec 2014
domowe są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńDomowe lody zdecydowanie są najlepsze. A te z truskawkami to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuń