Składniki :
- 230 g masła + do formy
- 75 g + 75 g cukru
- 3/4 torebki cukru waniliowego
- 230 g gorzkiej czekolady
- 9 łyżek mąki + do formy
- 6 jajek
- czereśnie ( około 600g )
- czerwone porzeczki
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam by lekko przestygła.
- Żółtka oddzielam od białek.
- Masło w temperaturze pokojowej miksuję z 75 g cukru i cukrem waniliowym.
- Dodaję czekoladę i żółtka uprzednio roztrzepane ze szczyptą soli. Miksuję.
- Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję 75 g cukru i nadal miksuję.
- Jedną trzecią piany dodaję do masy z czekoladą , delikatnie mieszam.
- Mąkę przesiewam i dodaję do masy, mieszam.
- Pozostałą część piany także przekładam do masy i dokładnie mieszam.
- Tortownicę o średnicy 26 cm posmarowałam masłem i obsypałam mąką.
- Ciasto przekładam do formy i wciskam w nie wydrylowane czereśnie i porzeczki.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut.
Chętnie zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńPyszny deserek. Pozdrawiam i zapraszam do Nas!!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś smaka !!! pysznie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuń