Składniki :
- tortille
- mięso mielone wieprzowe
- puszka kukurydzy z czerwoną fasolą po meksykańsku
- 1 cebula
- 1 pomidor
- papryka wędzona ostra
- przyprawa do kuchni meksykańskiej
- ser żółty
- jogurt grecki
- majonez
- sok z limonki
- kolendra ( rozgniecione ziarna)
- hariissa
- chili
- Na oleju podsmażam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaje mięso, podsmażam.
- Dodaję zawartość puszki, doprawiam i gotuje kilkanaście minut aż nadmiar wody wyparuje.
- Odstawiam do wystygnięcia.
- Pomidora kroję w drobną kostkę, dodaję do mięsa.Mieszam.
- Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Przygotowuje sosy : rozdzielam opakowanie jogurtu na dwie miseczki, dodaję majonez.
- Do pierwszego sosu dodaję sok wyciśnięty z prawie całej limonki oraz kilka ziaren kolendry.
- Do drugiego sosu : dodaję przyprawę harissa i szczyptę chili.
- Obydwa sosy chowam do lodówki na kilka, kilkanaście minut.
- Na tortillę układam mięso, posypuje serem, zawijam i podpiekam w grillu-opiekaczu .
- Podaje z sosami.
zjadłabym dziś z wielkim apetytem :)
OdpowiedzUsuń