Kanapki na ciepło z pulled pork bbq



 Przepis na kanapki z pulled pork w sosie barbecue, znalazłam na stronie karmelowy.pl (dokładnie tu).
Nigdy wcześniej nie przygotowywałam takiego "rwanego" mięsa, więc musiałam spróbować.
Kanapka była pyszna. Polecam spróbowanie.
Ale czas pieczenia mięsa ponad 6 godzin , nieco odstrasza i dlatego pewnie więcej jej nie przygotuje ( rachunki za prąd, bo mięso "samo się piecze")

Składniki :
  • bułki do hamburgerów
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • 1 1/2 szklanki ketchupu pikantnego
  • 1 1/2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • pieprz
Sałatka :
  • kapusta biała
  • 1 mała cebula
  • marchewka
  • 6 kaparów
  • ocet z białego wina
  • musztarda dijon
  • majonez
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa 
  • curry
  • ostra papryka
Przygotowanie :

Sałatka :
  1. Kapustę,cebulę i kapary drobno posiekałam. 
  2. Dodałam startą na małych oczkach marchewkę. 
  3. Ocet, sok z cytryny, majonez, musztardę, sól, pieprz, oliwę, curry i paprykę wymieszałam i polałam warzywa. Odstawiłam do lodówki na czas pieczenia mięsa. ( proporcje sosu uzależnione od smaku oraz ilości warzyw).
  4. Na 40 minut przed końcem pieczenia mięsa, wyjmuję sałatkę z lodówki.
Mięso :
  1. Wszystkie składniki marynaty - sosu, wymieszałam. 
  2. Do naczynia żaroodpornego włożyłam polędwiczkę i polałam ją sosem.
  3. Nakryłam folią aluminiową i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 80 stopni na 5 godzin.
  4. Po upływie 5 godzin, zwiększyłam temperaturę do 100 stopni i piekłam około 90 minut.
  5. Następnie wyjęłam mięso z piekarnika i za pomocą widelca "porozrywałam" mięso na włókna, wymieszałam z sosem.
  6. Bułki dopiekłam w piekarniku.
  7. Na dół bułki nałożyłam mięso oraz sałatkę, nakryłam górą i gotowe :)


3 komentarze:

  1. ależ to musi być pyszne! zapisuję w ulubione i jak tylko kupię wołowinę, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno byłoby smaczne także w bułce do kebabu :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Kanapki na ciepło też sa smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka