Przepis na kanapki z pulled pork w sosie barbecue, znalazłam na stronie karmelowy.pl (dokładnie tu).
Nigdy wcześniej nie przygotowywałam takiego "rwanego" mięsa, więc musiałam spróbować.
Kanapka była pyszna. Polecam spróbowanie.
Ale czas pieczenia mięsa ponad 6 godzin , nieco odstrasza i dlatego pewnie więcej jej nie przygotuje ( rachunki za prąd, bo mięso "samo się piecze")
Składniki :
- bułki do hamburgerów
- polędwiczka wieprzowa długa
- 1 1/2 szklanki ketchupu pikantnego
- 1 1/2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 3 łyżki octu z białego wina
- 3 łyżki brązowego cukru
- pieprz
- kapusta biała
- 1 mała cebula
- marchewka
- 6 kaparów
- ocet z białego wina
- musztarda dijon
- majonez
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- oliwa
- curry
- ostra papryka
Sałatka :
- Kapustę,cebulę i kapary drobno posiekałam.
- Dodałam startą na małych oczkach marchewkę.
- Ocet, sok z cytryny, majonez, musztardę, sól, pieprz, oliwę, curry i paprykę wymieszałam i polałam warzywa. Odstawiłam do lodówki na czas pieczenia mięsa. ( proporcje sosu uzależnione od smaku oraz ilości warzyw).
- Na 40 minut przed końcem pieczenia mięsa, wyjmuję sałatkę z lodówki.
- Wszystkie składniki marynaty - sosu, wymieszałam.
- Do naczynia żaroodpornego włożyłam polędwiczkę i polałam ją sosem.
- Nakryłam folią aluminiową i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 80 stopni na 5 godzin.
- Po upływie 5 godzin, zwiększyłam temperaturę do 100 stopni i piekłam około 90 minut.
- Następnie wyjęłam mięso z piekarnika i za pomocą widelca "porozrywałam" mięso na włókna, wymieszałam z sosem.
- Bułki dopiekłam w piekarniku.
- Na dół bułki nałożyłam mięso oraz sałatkę, nakryłam górą i gotowe :)
ależ to musi być pyszne! zapisuję w ulubione i jak tylko kupię wołowinę, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńNa pewno byłoby smaczne także w bułce do kebabu :).
OdpowiedzUsuńKanapki na ciepło też sa smaczne :)
OdpowiedzUsuń