Składniki :
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- 300 g jagód
- 1 łyżka cukru + cukier do posypania
- śmietana 18 %
- Jajka, mąkę, mleko i wodę miksuję.
- Dodaję łyżkę oleju i ponownie miksuję.
- Jeżeli ciasto wydaje się być za gęste dodaję jeszcze odrobinę wody.
- Rozgrzewam patelnię z odrobiną oleju ( potem już nie dodaję oleju na patelnię).
- Smażę naleśniki.
- Jagody dokładanie umyte, umieszczam w garnku, posypuję cukrem i podgrzewam chwilę aż zaczną puszczać sok.
- Wyłączam gaz, nakrywam pokrywką.
- Na talerzu układam trzy naleśniki tak by nachodziły na siebie pośrodku.
- Na środek układam jagody , składam naleśniki tak by powstała "paczuszka", polewam śmietaną i posypuję cukrem.
Bardzo apetycznie je podałaś :)
OdpowiedzUsuńOjej! :) Aż mi ślinka pociekła ;)
OdpowiedzUsuńsłodki obiad ? Zdecydowanie jestem na tak, ale zdjęcie jeszcze słodsze;)
OdpowiedzUsuńCudownie, cudownie :) Taki obiad jest idealny na ostatnie upały.
OdpowiedzUsuńChcę dwie takie porcje, poproszę <3
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają :) Z gałką lodów byłoby najlepiej na świecie :)
To bez wątpienia jeden z moich ulubionych letnich obiadów :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)