Składniki :
- 8 podudzi kurczaka
- ok 15 śliwek węgierek
- 1 duża czerwona cebula
- ok 7 małych ziemniaków
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 4 łyżki płynnego miodu
- świeży tymianek
- sól, pieprz
- oliwa
- masło
- Musztardę mieszam z miodem. Nacieram kurczaka i chowam do lodówki na około 3 godziny.
- Ziemniaki szoruje kroję na pół.
- Śliwki kroję na pół, cebulę na cząstki.
- Mieszam połówki śliwek, cebule, kilka gałązek świeżego tymianku i oliwę ( około 2 łyżki), doprawiam solą i pieprzem, po czym wykładam na blaszkę.
- Na śliwkach układam kurczaka, ziemniaki pomiędzy podudziami.
- Masło kroję w plasterki i kładę na każdy kawałek kurczaka.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę około 50 minut.
Bardzo ciekawy przepis, takiego kurczaka jeszcze nie jadłam, ale musi byc pyszny:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com