Inspiracją i wzorem do przepisu był przepis znaleziony na stronie karmelowy.pl (tu)
Składniki :
- pierś kurczaka
- 2 duże ząbki czosnku
- pęczek tymianku
- 1/4 kostki masła
- 2 czerwone papryki
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- świeża bazylia
- oregano, bazylia , sól, pieprz
- oliwa
- kuskus
- Paprykę kroję w paseczki, cebulę w pół plasterki, wrzucam na rozgrzaną oliwę przyprawiam solą i pieprzem i chwilę podsmażam.
- Dodaję łyżkę cukru pudru, podsmażam około 4 minut.
- Dodaję 3 łyżki octu z czerwonego wina, mieszam podsmażam około 3 minut, dodaję około łyżki oliwy i na małym ogniu podsmażam kilka minut aż papryka zmięknie ( ale nadal pozostanie al'dente).
- Siekam bazylię, dodaję do papryki, dokładnie mieszam i po około minucie, przekładam paprykę do garnka ( można zostawić na patelni, ja jej potrzebowałam do smażenia kurczaka).
- Kurczaka lekko rozbijam tak by cały kawałek miał mniej więcej taką samą grubość.
- Przyprawiam solą i pieprzem. Wkładam do miski.
- 2 obrane ząbki czosnku lekko gniotę ( za pomocą tłuczka do mięsa) , dodaję czosnek do kurczaka oraz 3/4 przygotowanych gałązek tymianku, zalewam około 3 łyżkami oliwy i odstawiam pod przykryciem na ok. 30 minut .
- Rozgrzewam patelnię, kładę kurczaka z oliwą i tymiankiem, ząbki czosnku układam na filecie, obsmażam na złoty kolor, ( gdy obracam kurczaka , ponownie ząbki czosnku układam na nim).
- Na patelnię dokładam pozostały tymianek, posypuję suszonym oregano, kładę 1/4 kostki masła w tym po plasterku na filet, czosnek zdejmuję z kurczaka i układam na patelni,. Przykrywam przykrywką, ustawiam najmniejszy ogień i tak trzymam około 10-15 minut aż kurczak się usmaży ale będzie soczysty.
- Kuskus zalewam osolonym wrzątkiem, dodaję łyżkę oliwy, zostawiam na 5 minut. Następnie przyprawiam oregano i bazylią.
- Papryki w garnku, podgrzewam.
- Podaję : papryki, na których układam kurczaka, obok kuskus.
Mniaaamm... Wygląda Przepysznie;*
OdpowiedzUsuń