Smak kurczaka i sosu jest ciekawy i jak dla mnie bardzo oryginalny. Wart spróbowania.
Składniki :
- pierś kurczaka
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 1/2 łyżki octu z białego wina
- 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego
- 1 1/2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wody + 1/3
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 1/2 łyżki sosu Worcestershire
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- 1/2 szklanki masła orzechowego
Przygotowanie :
- Do miski dodaję : starty imbir, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ocet z białego wina, sos sojowy, olej, 1/2 szklanki wody, brązowy cukier, chili, sos Worcestershire - bardzo dokładnie wszystko mieszam.
- Kurczaka kroję w kostkę, wkładam do miski z marynatą, mieszam i odstawiam do lodówki na około 3 godziny.
- Po upływie czasu, kurczaka nadziewam na patyczki do szaszłyków a resztę marynaty przelewam do garnka.
- Następnie dodaję miód, masło orzechowe oraz 1/3 szklanki wody, dokładanie mieszam i gotuje do czasu aż sos ładnie zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i odstawiam.
- Szaszłyki układam na grillu elektrycznym i grilluje około 10-13 minut.
- Podaję : szaszłyki polane sosem i ryż.
Sos ma piękny kolor, a w połączeniu z piersią kurczaka musiał obłędnie smakować ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie połączenia smakowe, bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmmm.. całość wygląda bardzo smakowicie :) na pewno wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, na pewno są przepyszne...
OdpowiedzUsuń