Przepis na ciasto znalazłam na stronie Moje Wypieki (tu)
Składniki :
- szklanka śmietany 18%
- 3/4 szklanki drobnego cukru w temperaturze pokojowej
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 200 g masła
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- śliwki wegierki
- Masło wraz z mlekiem umieszczam w garnku i na małym ogniu podgrzewam, aż masło się rozpuści. Odstawiam by lekko przestygło i przelewam do szklanki.
- Mąkę przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia i sodą.
- W dużej misce jajka roztrzepuje za pomocą rózgi, dodaję śmietanę, cukier i aromat waniliowy, mieszam aż wszystkie składni dobrze się połączą.
- Dodaję 1/3 mąki, mieszam, 1/3 mleka i mieszam i ponownie .. do wyczerpania mąki i mleka.
- Blachę smaruje masłem, wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Przelałam ciasto do formy, ułożyłam połówki śliwek przeciętą częścią do góry.
- Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na około 50 minut.
Proste i szybkie! Po przeczytaniu tego przepisu nabrałam ochoty na clafoutis ze śliwkami;) Pozdrawiam www.drinkeatlive.blogspot.com
OdpowiedzUsuńlubię takie łatwe ciacha :) muszę wypróbować bo coś śliwki za mną chodzą :)
OdpowiedzUsuńMniam, musiało smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń