Składniki :
- mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- świeże papryczki chili ( u mnie z własnego krzaczka, małe ok 5-6) posiekane
- 1 czubata łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
- 2 czubate łyżeczki ostrej tureckiej papryki w płatkach
- 1 łyżka oregano
- 2-3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka oleju
pikantny :
- jogurt grecki
- posiekane papryczki chili
- tabasco habanero
- papryka słodka
- jogurt grecki
- ogórek ze skórką starty na tarce o grubych oczkach , odsączony z nadmiaru wody
- przeciśnięty przez praskę czosnek
- oregano suszone
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie :
- Do mięsa dodaję wszystkie dodatki, wyrabiam aż zmieni konsystencję.
- Formuje ruloniki i nadziewam na patyczki do szaszłyków.
- Na 10 minut chowam do lodówki ( można pominąć).
- Przygotowuje sosy mieszając ze sobą wszystkie składniki.
- Mięso układam na grillu elektrycznym i opiekam z każdej strony, w sumie czas grillowania to ok 20 minut. W między czasie układam na grillu pity by były ciepłe i chrupiące.
- Podaję kofty z sosami i pitą.
ale musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie propozycje :D
OdpowiedzUsuńWieprzowina w Kofcie ... ??
OdpowiedzUsuńKoza, owca, wołowina ale nigdy wieprzowina
Za podanie wieprzowiny w krajach skąd Kofta pochodzi głowę odcinają ......a w najlepszym razie ukamienowanie. Turcja, kraje arabskie - i inne muzulmanskie wieprzowina to ciężki grzech - mięso nieczyste.