Zdjęcie z przymrużeniem oka :) |
Składniki :
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
- około 20 dużych listków bazylii
- 4 łyżki przyprawy pomidory suszone z oregano
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 150 ml domowej roboty przecieru pomidorowego( gęstego soku)
- 1 mała marchewka starte na tarce o grubych oczkach
- parmezan lub ser grana padano
- makaron
- oliwa
- Bazylię drobno siekam dodaję do mięsa mielonego, doprawiam pomidorami suszonymi, czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i bardzo dokładnie wyrabiam mięso.
- Formuje pulpeciki i chowam je do lodówki na około 10 minut.
- Cebulę, czosnek i chili drobno siekam.
- Podsmażam na oliwie.
- Dodaje puszkę pomidorów, przecier pomidorowy oraz marchewkę, mieszam i chwilę gotuje około 3 minut.
- Wkładam pulpety do sosu i gotuję około 20-30 minut, aż sos odparuje a pulpety będą ugotowane.
- Gotuje makaron, polewam sosem wraz z pulpetami i posypuje startym serem.
Bardzo pyszne było ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się że Ci smakowało :) Pozdrawiam
Usuń