Składniki :
- podudzia kurczaka 12 sztuk
- małe ziemniaki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- szczypiorek
- bazylia
- 5 łyżek oleju + 1 łyżka
- 3 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- 5 łyżek słodkiego sosu chili
- 4 łyżki ketchupu
- opakowanie śmietany 18 %
- Ziemniaki szoruję i kroję na pół lub na cztery, cebulę w kawałki.
- Kurczaka nacieram solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Układam w naczyniu żaroodpornym, posypuje cebulą i układam ziemniaki.
- Olej, ketchup, sos chili oraz sos sojowy zagotowuje.
- Polewam zawartość naczynia żaroodpornego.
- Szczypiorek i bazylię siekam, mieszam z 1 łyżką oleju i polewam nimi kurczaka.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 45 minut.
- Podaję kurczaka z ziemniaki oraz kleksem ze śmietany.
Przed pieczeniem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka