Bo nie każde danie musi być piękne ale każde musi być smaczne ... |
Składniki :
- 4 kotlety karkowe ( lub kawałek karkówki)
- kawałek boczku wędzonego surowego ( proporcje wedle upodobań)
- 1 duża cebula
- 1 mała/średnia papryka czerwona
- 1 mała/średnia papryka żółta
- ok 15 małych pieczarek
- 1 duża papryczka chili
- 2 + do doprawienia łyżki papryki wędzonej słodkiej
- 1 + do doprawienia łyżka papryki wędzonej ostrej
- 1-2 łyżki chili suszonego
- 1 czubata łyżka majeranku
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- śmietana 18 %
- kluski kładzione : 2 jajka, 2 szklanki mąki, woda
- Boczek kroję w paski, kostkę. Świeże chili siekam.
- Na suchą patelnię wkładam boczek i podsmażam aż zacznie brązowieć, dodaję chili i podsmażam około minuty.
- Zbieram za pomocą ręcznika kuchennego nadmiar tłuszczu z patelni.
- Karkówkę kroję w kostkę. Nacieram 2 łyżkami papryki wędzonej ostrej, 1 słodkiej, 1 chili, 1 majeranku, 1 czosnku oraz dodaję sól i pieprz.
- Mięso przekładam na patelnie z boczkiem i chili, nie dodaję żadnego tłuszczu.
- Obsmażam. Dodaje wodę ( można dodać bulion) tak by zakryła mięso i pod przykryciem na małym ogniu duszę ok 35 minut.
- Papryki i cebulę kroję w kostkę. Pieczarki zostawiam w całości.
- Po upływie 35 minut dodaję warzywa , i pół słoiczka koncentratu, przyprawiam paprykami wędzonymi i ewentualnie solą, pieprzem czy też chili. Mieszam i duszę kolejne 10-15 minut.
- Zdejmuję przykrywkę i na dużym ogniu odparowuje nadmiar wody tak by pozostało mi właściwie samo mięso w małej ilości gęstego sosu.
- Przygotowuje kluski kładzione.
- Podaję gulasz z kleksem kwaśnej śmietany i kluskami.
Wygląda tak, że zrobiłam się głodna. :)
OdpowiedzUsuń:) z tym wyglądem a raczej podaniem nie jest super ale smak wynagradza :)
UsuńMniam, najważniejszy jest smak, a poza tym uważam, ze prezentuje sie super, uwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuńdziękuję, było pyszne :)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńtakie danie jest idealne teraz na jesień :) też bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńno właśnie w lato takie gulasze mi nie smakują a na jesień i w zimie się nimi zajadam :)
Usuńświetny obiad:)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńidealne danie na tę porę roku! pozdrawiam, Tysia:)
OdpowiedzUsuń