Składniki :
- polędwiczka wieprzowa długa
- zielony pieprz w zalewie 30 g
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
- 1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól
- pieprz
- 1 łyżka tymianku suszonego
- chili w płatkach z młynka
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- oliwa
Przygotowanie :
- Polędwiczkę kroję w plastry i rozbijam dłonią. Przyprawiam solą , pieprzem, tymiankiem, chili, cząbrem i czosnkiem.
- Mięso umieszczam w misce i polewam oliwą . Odstawiam pod przykryciem na około 20 minut w temperaturze pokojowej.
- Mięso grilluję na grillu elektrycznym 5 minut z każdej strony. Można też usmażyć mięso na patelni po 3 minuty z każdej strony.
- Na patelnię wsypuję dobrze odsączony z zalewy pieprz , dodaję 200 ml śmietany i musztardy, dobrze mieszam i gotuję.
- Gotuje mieszając aż sos będzie gęsty.
- Podaję plastry mięsa, polane sosem z pieczonymi ziemniakami.
moje smaki :) uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń