Zapraszam na schab po włosku czyli schab z serem mozzarellą zawinięty w szynkę prosciutto podany na tortellini z serami i pesto bazyliowym.
Składniki :
- 2 plastry schabu
- 2 plastry sera mozzarella ( z kulki nie z zalewy)
- szynka prosciutto (parmeńska) 6 plastrów
- tortellini z nadzieniem serowym ( domowe lub gotowe)
- pesto ( domowe lub gotowe)
- świeża szałwia ( ewentualnie bazylia)
- sól
- pieprz
- oliwa
- Schab rozbijam na stosunkowo cienkie kotlety . Przyprawiam solą i pieprzem.
- Na połowie mięsa układam plaster mozzarelli i kilka listków szałwii po czym przykrywam drugą częścią mięsa.
- Dobijam tłuczkiem boki "koperty" tak by tworzyły jedną całość.
- Zawijam w szynkę .
- Na patelni rozgrzewam oliwę i wkładam kilka listków szałwii, układam mięso .
- Obsmażam po 2 minuty z każdej strony, nakrywam przykrywką, zmniejszam ogień do minimum i smażę pod przykryciem około 6-10 minut.
- Podaję z tortellini i skrapiam całość ( czego nie zrobiłam przed zdjęciem) pesto.
Lubię włoskie klimaty. Częściej niż ze schabem, eksperymentuję w tym klimacie z kurczakiem. :)
OdpowiedzUsuńJak pysznie wygląda ten schab! Uwielbiam włoską kuchnię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na konkurs:http://alterations-passion.blogspot.com/2015/01/konkurs.html
Jutro robię Twój schab, będzie super obiad.
OdpowiedzUsuń