Składniki :
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 400 ml śmietany 30 % ( najlepiej płynnej)
- cukier puder
- owoce
- Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
- Dodaję po łyżce cukru, nie przerywając miksowania.
- Dodaję ocet oraz mąką ziemniaczaną i ponownie miksuję.
- Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 21 cm.
- Układam pianę w okręgu, zgarniając boki do góry.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 130 stopni , po 5 minutach - zmniejszam temperaturę do 100 stopni i piekę 3 godziny.
- 5 -10 min po wyłączeniu piekarnika uchylam lekko drzwiczki i studzę bezę przez ok 40 minut.
- Kontynuuje studzenie po za piekarnikiem około 30-40 minut.
- Śmietanę ubiłam na sztywno, dodałam 2 płaskie łyżki cukru pudru.
- Ubitą śmietanę wyłożyłam na bezę , ułożyłam owoce opruszyłam cukrem pudrem.
- I gotowe :)
Moje rady odnośnie pieczenia Pavlovej :
Ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Bardzo ładnie Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńZachwycająca! :)
OdpowiedzUsuń