Składniki :
- polędwiczka wieprzowa długa
- 1 łyżka harissy
- 1 czubata łyżeczka curry + curry do ryżu
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól ziołowa
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- oliwa
- masło
- ryż
Przygotowanie :
- Harissę, curry, oregano, kolendrę, sól, czosnek mieszam.
- Mięso kroje w paski.
- Rozgrzewam patelnię z oliwą i wkładam mięso, obsmażam z obydwu stron.
- Gdy mięso zarumienione, dodaję około łyżki masła i pod przykryciem podduszam na małym ogniu około 10 minut.
- Ryż gotuje krócej niż należy o 3 minuty.
- Po ugotowaniu wsypuję go do naczynia żaroodpornego, dodaję 6 -8 łyżek wody oraz około 1 łyżki curry, mieszam. Nakrywam pokrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 10-15 minut. Tak przygotowany ryż jest niezwykle aromatyczny.
- Podaję mięso, ryż i dwa sosy.
aż ślinka cieknie mmm... :)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie mmm... :)
OdpowiedzUsuńAh uwielbiam gyroska i wszystko co może go zawierać - pizza, tortilla, sałatka itd :D
OdpowiedzUsuńPychota ! :)
OdpowiedzUsuń