Obiad na upalne dni - jajko sadzone, ziemniaczki i kefir



Składniki :
- jajka
- młode ziemniaki
- tymianek suszony ( ok. 2 łyżki)
- oliwa
- sól, pieprz
- kefir

1. Ziemniaki wyszorować, pokroić na ćwiartki, przełożyć do miski, obficie posolić i popieprzyć, dodać tymianek oraz dodać oliwę ( nie za dużo), wymieszać.
2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki wyspać na blachę bez nadmiaru oliwy pozostającego w misce.
3. Piec około 30 minut, jeśli ziemniaki zbyt się przypiekają, zmniejszyć temperaturę do 180-160 stopni.
4. Jajka usmażyć na odrobinie oleju.

5. Ziemniaczki wyjąć z piekarnika i nałożyć na talerze.
6. Kefir nalać do szklanek.






2 komentarze:

  1. typowo polski obiad, już dawno takiego nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jajek sadzonych nie wiedzieć czemu nie lubię, tak już mi pozostało z dzieciństwa, ale ziemniaczki z wielką chęcią! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka