Złote , orientalne szaszłyki




Składniki:
  • pierś kurczaka
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka oliwy
  • sok i skórka z całej limonki
  • ser bursztyn ( kawałeczek)
Przygotowanie :
  1. Curry mieszamy z chili, sokiem i skórką z limonki oraz łyżką oliwy.
  2. Kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
  3. Wkładamy kurczaka do marynaty i dobrze mieszamy. Odstawiamy na 20-30 minut do lodówki.
  4. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  5. Wyjmujemy kurczaka z lodówki i nadziewamy na szpadki, patyczki do szaszłyków, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni z opcją grill , po 6 minutach obracamy szaszłyki, po kolejnych 6 posypujemy szaszłyki serem i podpiekamy 2 minuty.
Smacznego :)






Przepis ten lekko został zmodyfikowany według przepisu z gazety "Moje gotowanie" numer - czerwiec 2012 - Malezyjski satay z kurczaka.

5 komentarzy:

  1. kurczaka z curry uwielbiam! jego 'szaszłykowa' wersja bardzo mi się podoba! ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis ;) Dzięki,ze dołączyłaś do mojej akcji. Czekam na kolejne przepisy! Pozdrawiam! ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie ich wiele, a przynajmniej powinno bo jakoś tak wychodzi że na moim stole królują właśnie potrawy z piersi kurczaka :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Myszko! Jak tu pysznie u Ciebie:) Zostaję, by się delektować!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają bardzo apetycznie mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka