Chrupiący słodko - pikantny pieczony udziec

Przepis pochodzi z dodatku do "Gazety Wyborczej" - Palce lizać sprzed kilku lat. 






Składniki:
  • udziec indyczy bez skóry, kości 
  • boczek wędzony w cienkich plastrach
  • sos słodki chili
+ pieczone ziemniaczki lub inne dodatki

Przygotowanie:
  1. Mięso myję, osuszam, oczyszczam zalewam sosem słodkim chili i odstawiam na całą noc.
  2. Po nocy, mięso zwijam i obwiązuję nicią spożywczą i całe nakrywam szczelnie plastrami boczku.
  3. Wkładam do naczynia żaroodpornego, nakrywam przykrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
  4. Piekę godzinę, po czym zdejmuję przykrywkę i piekę kolejne 30 minut.
  5. W trakcie pieczenia polewam mięso sosem jaki się z niego wydobywa.
  6. Po wyjęciu z piekarnika, usuwam nić i kroję w grube plastry.
  7. I gotowe.


1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka