Składniki:
- plastry karkówki
- 2 x francuska zupa cebulowa w proszku Knorr( 2 opakowania na 4 kotlety)
- 200 ml śmietany 18 %
- sól, pieprz, chili lub papryka ostra
Przygotowanie :
- Kotlety myję, osuszam, lekko ugniatam dłonią. Solę, pieprzę i przyprawiam chili.
- Obsmażam na rozgrzanym oleju.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Obsmażone kotlety obtaczam w zupie cebulowej i układam ja na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
- Gdy kotlety ułożone, polewam je tym co zostało na patelni po smażeniu.
- Nakrywam folią aluminiową i wstawiam na godzinę do piekarnika.
- Po godzinie zdejmuję folię, na kotlety kładę duży kleks ze śmietany i wstawiam na kolejne 5-10 minut, jeżeli nie lubi zapieczonej śmietany to 5 minut wystarczy.
- Podałam z kluskami śląskimi ale bardzo dobrze smakują z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami.
Faktycznie szybki i pomysłowy obiadek. Rozwiązanie z zupką strasznie śmieszne..Szkoda, że takich w mojej szafce brak...
OdpowiedzUsuńpierwsze słyszę aby proszkiem na zupę, obtaczać mięso;) innowacyjne...jestem ciekawa smaku;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysl !!!!
OdpowiedzUsuńmusze zrobic jutro:)
OdpowiedzUsuń