Przepis lekko zmodyfikowałam na podstawie - przepisu znalezionego w jakimś dodatku do gazety "Claudia" sprzed 6 -7 lat. Trochę czekał na wypróbowanie.
Składniki :
- pierś kurczaka
- grzyby suszone
- cebula
- masło
- tymianek
- sól
- pieprz
- cytryna
- ser grana padano
Przygotowanie:
- Grzyby suszone ( u mnie około 2 szklanek) płuczemy, wkładamy do garnuszka zalewamy 2 szklankami wrzątku i pod przykrywką zostawiamy na 15 minut.
- Cebulę drobno siekamy.
- Po 15 minutach grzyby ustawiamy na ogniu i gotujemy - od zagotowania 10-15 minut.
- Zlewamy powstałą grzybową wodę do miski a grzyby drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy posiekane grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, podsmażamy około 10 minut. Zdejmujemy z patelni.
- Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do grzybów i mieszamy.
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i nacinamy tak by powstała w nich kieszonka.Do niej wkładamy farsz grzybowy, dobrze "upychając" następnie za pomocą wykałaczek zamykamy kieszonkę.
- Kurczaka obsmażamy z każdej strony na oliwie, skrapiamy sokiem cytryny, soli i pieprzymy.
- Gdy kurczak obsmażony nalewamy wodę która została nam z grzybów i dodajemy resztki farszu, który nam się nie zmieścił do kieszonki.
- Pod przykryciem dusimy 15-20 minut.
- Udekorowałam świeżymy figami.
Prosto i przesmakowicie. :-)
OdpowiedzUsuńMmm pychota! Ale mi narobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńwykwintnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mmm, bardzo aromatyczny obiad. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobiłam coś podobnego ze schabu z kaszą, też było super, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń