Powiem tak : gdy zobaczyłam ten przepis, wiedziałam że go wypróbuje, niestety dla mnie to ciasto jest za słodkie i nie powala na kolana ale za to mój mąż uważa że jest genialne i zjadł całe.
W oryginalnym przepisie konfitura była morelowa a na koniec posypano ciasto pistacjami.
Składniki :
- 10 dag masła
- żółtko
- sól
- łyżka cukru pudru
- 1i 1/2 szklanki mąski
- 3 duże antonówki
- słoiczek konfitury wiśniowej
- Mąką wraz z cukrem należy posiekać z zimnym masłem, następnie dodać żółtko i szczyptę soli i wyrabiamy ciasto ( u mnie z bardzo dużym trudem.. :( ).
- Tworzymy kulę i chowamy na godzinę do lodówki.
- Następnie wylepiamy formę na tartę ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut.
- W międzyczasie obieramy antonówki i kroimy w plastry.
- Wyjmujemy ciasto, układamy na nim plastry jabłek i wstawiamy na 30 minut do piekarnika.
- Konfiturę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy.
- Gdy wyjmiemy ciasto, polewamy konfiturą i gotowe :)
Oj, nie narzekaj:-) Tarta wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńTarta wygląda bardzo kusząco!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Wyglada pięknie i przepysznie !!!
OdpowiedzUsuńczyli co kto lubi:) wygląda wspaniale i mi pewnie by posmakowała:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie desery, koniecznie muszę wypróbować tartę z konfiturą, wygląda pysznie, ja robiłam tartę tatin z lodami wg Pascala(kuchnia lidla), pychota:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, ale dobrze, że piszesz, że słodka, to w razie czego będę wiedziała, żeby zmniejszyć ilość cukru :)
OdpowiedzUsuńnie tyle zmniejszyć ilość cukru co wybrać jak najmniej słodką konfiturę, moja była niby mało słodzona a i tak słodka jak nie wiem co ...
Usuńja lubię słodkie desery ;D pewnie zajadałabym się tą tartą, tym bardziej, że wyglada wspaniale:)
OdpowiedzUsuń