Obiad, który '''sam się robi'' :)

 czyli pieczona karkówka w zupie cebulowej...



 Składniki:
  • plastry karkówki
  • 2 x francuska zupa cebulowa w proszku Knorr( 2 opakowania na 4 kotlety)
  • 200 ml śmietany 18 %
  • sól, pieprz, chili lub papryka ostra
+ ziemniaki, kluski śląskie.... ( co kto lubi)

Przygotowanie :
  1. Kotlety myję, osuszam, lekko ugniatam dłonią. Solę, pieprzę i przyprawiam chili.
  2. Obsmażam na rozgrzanym oleju.
  3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
  4. Obsmażone kotlety obtaczam w zupie cebulowej i układam ja na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
  5. Gdy kotlety ułożone, polewam je tym co zostało na patelni po smażeniu.
  6. Nakrywam folią aluminiową i wstawiam na godzinę do piekarnika.
  7. Po godzinie zdejmuję folię, na kotlety kładę duży kleks ze śmietany i wstawiam na kolejne 5-10 minut, jeżeli nie lubi zapieczonej śmietany to 5 minut wystarczy. 
  8. Podałam z kluskami śląskimi ale bardzo dobrze smakują z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Faktycznie szybki i pomysłowy obiadek. Rozwiązanie z zupką strasznie śmieszne..Szkoda, że takich w mojej szafce brak...

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwsze słyszę aby proszkiem na zupę, obtaczać mięso;) innowacyjne...jestem ciekawa smaku;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka