To już kiedyś było...



Już kiedyś na blogu ukazał się ten przepis, ale w ciut innej aranżacji.. Jakby nie patrzył postanowiłam ponownie go zaprezentować.  Naprawdę polecam, my się tym zajadamy..




 Składniki :

  • pierś kurczaka
  • grzyby suszone
  • cebula
  • masło
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • ser grana padano
+ kluski śląski 
Przygotowanie:
  1. Grzyby suszone ( u mnie około 2 szklanek) płuczemy, wkładamy do garnuszka zalewamy 2 szklankami wrzątku i pod przykrywką zostawiamy na 15 minut.
  2. Cebulę drobno siekamy.
  3. Po 15 minutach grzyby ustawiamy na ogniu i gotujemy - od zagotowania 10-15 minut.
  4. Zlewamy powstałą grzybową wodę do miski a grzyby drobno siekamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy posiekane grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, podsmażamy około 10 minut. Zdejmujemy z patelni.
  6. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do grzybów i mieszamy.
  7. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i nacinamy tak by powstała w nich kieszonka.Do niej wkładamy farsz grzybowy, dobrze "upychając" następnie za pomocą wykałaczek zamykamy kieszonkę.
  8. Kurczaka obsmażamy z każdej strony na oliwie, skrapiamy sokiem cytryny, soli i pieprzymy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka