Już kiedyś na blogu ukazał się ten przepis, ale w ciut
innej aranżacji.. Jakby nie patrzył postanowiłam ponownie go zaprezentować.
Naprawdę polecam, my się tym zajadamy..
Składniki :
- pierś kurczaka
- grzyby suszone
- cebula
- masło
- tymianek
- sól
- pieprz
- cytryna
- ser grana padano
+ kluski śląski
Przygotowanie:
- Grzyby suszone ( u mnie około 2 szklanek) płuczemy, wkładamy do garnuszka zalewamy 2 szklankami wrzątku i pod przykrywką zostawiamy na 15 minut.
- Cebulę drobno siekamy.
- Po 15 minutach grzyby ustawiamy na ogniu i gotujemy - od zagotowania 10-15 minut.
- Zlewamy powstałą grzybową wodę do miski a grzyby drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy posiekane grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, podsmażamy około 10 minut. Zdejmujemy z patelni.
- Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do grzybów i mieszamy.
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i nacinamy tak by powstała w nich kieszonka.Do niej wkładamy farsz grzybowy, dobrze "upychając" następnie za pomocą wykałaczek zamykamy kieszonkę.
- Kurczaka obsmażamy z każdej strony na oliwie, skrapiamy sokiem cytryny, soli i pieprzymy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka