Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/beza-z-orzechami-laskowymi-i-kremem-czekoladowym
Składniki na blaty:
- 5 białek
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka winnego octu
- 150 g "usmażonych" orzechów laskowych (obranych ze skórki i zmielonych na proszek o konsystencji mąki)
- 250 g serka mascarpone
- 140 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
Przygotowanie :
- Dwie tortownice o średnicy 18 - 20 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć ekologicznych form z papieru.
- Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukier, nie przerywając miksowania. Następnie dodać łyżkę octu i ponownie zmiksować.
- Dodać orzechy i wymieszać.
- Masę rozłożyć na dwie formy i dobrze wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
- Po upieczeniu, bezy studzimy i wyjmuje z formy.
- Mascarpone ubić mikserem. Kremówkę w osobnym naczyniu ubić na sztywno.
- Połączyć za pomocą szpatułki serek ze śmietaną, dodać czekoladę ( przestudzoną) i dobrze wymieszać.
- Rozłożyć krem na jednym blacie, nakryć drugim.
- Na wierzch ułożyć mandarynki ( inne owoce lub w ogóle - zależy od upodobań).
- I gotowe. Smacznego :)
Jak ładnie sie prezentuje...
OdpowiedzUsuńMmm. bezy... A ta mandarynkowa dekoracja bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńAle ślicznie torcik udekorowałaś :))
OdpowiedzUsuńPiekny Ci wyszedł.. ja się jeszcze nie odważyłam na zrobienie bezy!
OdpowiedzUsuńTorty, to słodkie pokusy :)
OdpowiedzUsuń