Pyszności...

Tort bezowy z kremem czekoladowym 

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/beza-z-orzechami-laskowymi-i-kremem-czekoladowym





Składniki na blaty:
  •  5 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  •  1 łyżka winnego octu
  • 150 g "usmażonych" orzechów laskowych (obranych ze skórki i zmielonych na proszek o konsystencji mąki)
Składniki na krem :
  • 250 g serka mascarpone
  • 140 ml śmietany kremówki
  • 100 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej



Przygotowanie : 

  1. Dwie  tortownice o średnicy 18 - 20 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć ekologicznych form z papieru.
  2. Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukier, nie przerywając miksowania. Następnie dodać łyżkę octu i ponownie zmiksować.
  3. Dodać orzechy i wymieszać.
  4. Masę rozłożyć na dwie formy i dobrze wyrównać. 
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut. 
  6. Po upieczeniu, bezy studzimy i wyjmuje z formy.
  7. Mascarpone ubić mikserem. Kremówkę w osobnym naczyniu ubić na sztywno.
  8. Połączyć za pomocą szpatułki serek ze śmietaną, dodać czekoladę ( przestudzoną) i dobrze wymieszać.
  9. Rozłożyć krem na jednym blacie, nakryć drugim.
  10. Na wierzch ułożyć mandarynki ( inne owoce lub w ogóle - zależy od upodobań).
  11. I gotowe. Smacznego :)




5 komentarzy:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka