( choć u mnie troszkę inne przyprawy i proporcje )
Składniki :
- polędwiczka wieprzowa długa
- 2 gruszki
- 150 g sera gorgonzola
- 2 czerwone cebule ( jak są duże to myślę że 1 wystarczy)
- tymianek suszony
Przygotowanie :
- Polędwiczkę myję, osuszam, oczyszczam, kroję w plastry, lekko je rozbijam.
- Nacieram pieprzem i odrobiną soli.
- Obsmażam na rozgrzanej oliwie. Gdy mięso zacznie się rumienić, zdejmuję z patelni i wkładam cebulę, podsmażam i zdejmuję, następnie podsmażam gruszki .
- Naczynie żaroodporne smaruję oliwą i układam na dnie polędwiczki, na nie idzie cebula , na cebulę - gruszki. Posypuję serem i tymiankiem.
- Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
- I gotowe :)
nie spotkałam sie jeszcze z takim połączeniem
OdpowiedzUsuńgruszka i mięso...hmmm...smak chyba musi być wspaniały :)
lubię połączenie gruszki z serem, ciekawe.
OdpowiedzUsuńsmakowita zapiekanka:)
OdpowiedzUsuń