Polędwiczki + gorgonzola + gruszka = pyszności

 Przepis na dzisiejszy obiad pochodzi z bloga - Lepszy smak http://lepszysmak.wordpress.com/2013/02/04/poledwiczki-z-gruszkami-i-serem-plesniowym/  
( choć u mnie troszkę inne przyprawy i proporcje )
 Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • 2 gruszki
  • 150 g sera gorgonzola
  • 2 czerwone cebule ( jak są duże to myślę że 1 wystarczy)
  • tymianek suszony

Przygotowanie : 
  1. Polędwiczkę myję, osuszam, oczyszczam, kroję w plastry, lekko je rozbijam. 
  2. Nacieram pieprzem i odrobiną soli.
  3. Obsmażam na rozgrzanej oliwie. Gdy mięso zacznie się rumienić, zdejmuję z patelni i wkładam cebulę, podsmażam i zdejmuję, następnie podsmażam gruszki .
  4. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą i układam na dnie polędwiczki, na nie idzie cebula , na cebulę - gruszki. Posypuję serem i tymiankiem.
  5. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut. 
  6. I gotowe :)

3 komentarze:

  1. nie spotkałam sie jeszcze z takim połączeniem
    gruszka i mięso...hmmm...smak chyba musi być wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię połączenie gruszki z serem, ciekawe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka