Zimo idź już sobie ...

Rozgrzewająca karkówka w sosie śmietanowo-pieczarkowym.



Składniki :
  • kotlety z schabu karkowego
  • 15 średniej wielkości pieczarek
  • 200 ml śmietany 18 procent
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • tymianek suszony
  • czosnek granulowany
  • chili 
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziele angielskie
  • kluski śląskie
Przygotowanie :
  1. Kotlety lekko rozbijam . Nacieram tymiankiem , czosnkiem granulowanym i chili.
  2. Obsmażam na rozgrzanej oliwie.
  3. Zdejmuję z patelni.
  4. Pieczarki kroję w grube plastry. Obsmażam na pozostałym tłuszczu ze smażenia mięsa i dodaję sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Po około 5 minutach, ponownie na patelnię wkładam karkówkę i cebulę pokrojoną w piórka. 
  6. Zalewam wszystko wodą lub bulionem tak by mięso zostały dokładnie przykryte. Duszę pod przykryciem godzinę. 
  7. Po godzinie sprawdzam miękkość mięsa i jeżeli jest ona odpowiednia dodaję śmietanę, dokładnie mieszam i staram się odparować wodę z sosu. 
  8. Podaję z kluskami śląskimi.

6 komentarzy:

  1. Myszko, ta potrawa przypadła mi do gustu. Mogę wpaść na obiad??

    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy ja wiedzę kluski śląskie? :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie to wszystko wygląda, bardzo lubię karkówkę, najbardziej z grilla:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo a mam zapas pieczarek to już mam pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm brzmi znakomicie.
    Może to będzie głupie pytanie, ale jak odparować wodę z sosu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dusić, smażyć przez przykrywki - zawsze troszkę wody odparuje choć w tym przypadku sos nigdy nie będzie bardzo gęsty

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka