Zdrowo - pieczony pstrąg






Składniki :
  • pstrąg
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sól, pieprz
  • 2 plasterki masła
  • 2 łyżeczki vegety 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie :
  1. Do miseczki wkładam plaster masła, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, zioła i łyżeczkę soku z cytryny. Ugniatam na jednolitą masę.
  2. Pozostały sok z cytryny mieszam z pieprzem cytrynowym.
  3. Rybę ( oczywiście dokładnie umytą i osuszoną i pozbawioną głowy - gdyż nie znoszę oka pstrąga po upieczeniu ) nacieram z każdej strony vegetą. Do środka też szczyptę wsypuję.
  4. Masę z masłem wklepuję w środek ryby. 
  5. Sokiem z pieprzem cytrynowym polewam rybę ( skórę).
  6. Plaster masła rwę na mniejsze i układam na górze pstrąga.
  7. Zawijam folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10 minut.
  8. Po 10 minutach , odwijam folię i pozwalam się rybce dopiec przez kolejne 10 minut.
I gotowe :)

6 komentarzy:

  1. uwielbiam rybki, ja akurat dzisiaj skusiłam sie na mintaja :)
    Pozdr i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsza rybka, nigdy się nie przeje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna jest :) u nas pstragow jest dużo ale ja uwielbiam Sandacza :)) pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie :) polecam też pstrąga z grilla http://www.zgrilla.pl/pstrag-z-grilla-w-migdalach/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka