Składniki :
- polędwiczka wieprzowa
- cytryna
- 2 pomidory
- pół pęczka bazyli
- oliwa
- pieprz
- czosnek granulowany 2 łyżki
- pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
- bazylia suszona 2 łyżki
- kulka mozzarelli
- Polędwiczkę nacieram czosnkiem, bazylią oraz pieprzem cytrynowym. Obsmażam na oliwie na złoty kolor ( pod przykryciem) . Około 7 minut.
- Zdejmuję mięso i kroję w plastry.
- Naczynie żaroodporne smaruje oliwą i układam plastry mięsa.
- Ocieram skórkę z jednej cytryny i wyciskam sok z połowy.
- Mięso polewam sokiem, posypuję skórką, pieprzem i skrapiam oliwą.
- Pomidory obieram ze skórki i kroję w plastry.
- Układam na mięsie pomidory, na to listki bazylii.
- Nakrywam naczynia przykrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 10 minut.
- Po 10 minutach , układam plastry mozzarelli i ponownie pod przykryciem wstawiam na około 10-15 minut.
- I gotowe :)
moja mozzarella była wyjątkowo oporna na współpracę i nie rozpuściła się tak jak powinna |
Mniam Mniam :)
OdpowiedzUsuńej tam się nie rozpuściła, jest ok:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste przepisy, pycha :)
OdpowiedzUsuńMnom, mnom, Myszko, co za smakowite danie!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia ;)
wygląda obłędnie ! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuń