Soczyste polędwiczki po włosku





Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa
  • cytryna
  • 2 pomidory
  • pół pęczka bazyli
  • oliwa
  • pieprz
  • czosnek granulowany 2 łyżki
  • pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
  • bazylia suszona 2 łyżki
  • kulka mozzarelli 
Przygotowanie :
  1. Polędwiczkę nacieram czosnkiem, bazylią oraz pieprzem cytrynowym. Obsmażam na oliwie na złoty kolor ( pod przykryciem) . Około 7 minut.
  2. Zdejmuję mięso i kroję w plastry.
  3. Naczynie żaroodporne smaruje oliwą i układam plastry mięsa.
  4. Ocieram skórkę z jednej cytryny i wyciskam sok z połowy.
  5. Mięso polewam sokiem, posypuję skórką, pieprzem i skrapiam oliwą.
  6. Pomidory obieram ze skórki i kroję w plastry.
  7. Układam na mięsie pomidory, na to listki bazylii.
  8. Nakrywam naczynia przykrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 10 minut. 
  9. Po 10 minutach , układam plastry mozzarelli i ponownie pod przykryciem wstawiam na około 10-15 minut.
  10. I gotowe :)
moja mozzarella była wyjątkowo oporna na współpracę i nie rozpuściła się tak jak powinna

6 komentarzy:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka