Genialna w smaku i trudna w fotografowaniu zapiekanka z ziemniakami

 Składniki :
  • kilka ziemniaków
  • mięso mielone wieprzowe ( u mnie 0,5 kg)
  • papryka zielona
  • cebula
  • pieczarki ( u mnie 6 bardzo dużych)
  • kulka mozzarelli ( nie w zalewie)
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka czubricy zielonej
  • 1 łyżeczka pomidorów z oregano i chili ( firmy Skworcu)
  • 1 łyżeczka przyprawy do Bruschetty ( firmy Prymat)
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 
  • olej, oliwa
Przygotowanie :
  1. Mięso mieszam z papryką ostrą, czosnkiem, czubricą, pomidorami oraz przyprawą do Bruschetty.  
  2. Paprykę  i cebulę kroję w drobną kostkę, pieczarki w większą kostkę.
  3. Na rozgrzany olej wkładam mięso i chwilę podsmażam. Dodaję warzywa i koncentrat . Dobrze mieszam i nadal smażę aż odparuje woda. ( choć nie za długo ) Odstawiam by przestygło.
  4. Ziemniaki szoruję i kroję w dosyć cienkie plastry.
  5. Naczynie do zapiekania smaruje oliwą, układam na dnie i na bokach plastry ziemniaków, obsypuję łyżeczką vegety. 
  6. Na ziemniaki układam część mięsa , następnie ponownie plasterki ziemniaków i mięso. 
  7. Przykrywam pokrywką i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 40 minut.
  8. Po 40 minutach obsypuję startą mozzarellą i bez przykrywki wstawiam do piekarnika aż ser się rozpuści. 
  9. Zapiekanka jest pyszna lecz trudna w nałożeniu na talerze .

EFEKT KOŃCOWY

14 komentarzy:

  1. nie zawsze na zdjęciu musi wyglądać pysznie :) taka zapiekanka to niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam ten problem, że robię wiele pysznych rzeczy ale albo nie da się im zrobić ładnego zdjęcia albo nie mam cierpliwości. Dlatego podziwiam wszystkie blogerki u których widzę cudne zdjęcia obiadów.

      Usuń
    2. Uwielbiam zapiekanki, i wlaśnie dzisiaj robiłam pierwszy raz zapiekankę z ryżu, i z wyglądu rzeczywiście fatalna i kompletnie niefotogeniczna ale dobra i zastanawiam się czy umieszczać. A fakt, że niektórzy studzą lasagne tylko po to żeby zrobić zdjęcie a potem podgrzewają żeby zjeść:D niestety ja takiej cierpliwości nie mam :)

      Usuń
    3. Pewnie że umieszczać, ja sobie cały czas tłumaczę, że to blogach kulinarnych najważniejsze są przepisy a nie zdjęcia :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie zapiekanki :) Z ziemniakami są najlepsze :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jakoś wcześniej nie łączyłam a w takiej formie mięsa i ziemniaków, ale od tego obiadu już wiem że będę łączyć .

      Usuń
  3. mmm...kiedyś sie zajadałam takimi..muszę to zrobić!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie :) bo to niebo w buzi :)

      Usuń
  4. Jak ja kocham takie zapiekanki! *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. zapiekanka klasyk!!! i zdjęcie takiej fakt, trudne...i czy widzę nową czcionkę???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czcionkę, szablon itd. w końcu dało mi się zrobić białego a nie szarawego bloga :) p.s dzięki za spostrzegawczość :)

      Usuń
  6. Super musi taka zapiekanka smakować, a mi się nie podoba czcionka tytułu posta, mało czytelna jak dla mnie :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje naprawdę super :) Mi na razie się podoba więc dopóki się nie znudzi pewnie będzie nadal :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka