- kilka ziemniaków
- mięso mielone wieprzowe ( u mnie 0,5 kg)
- papryka zielona
- cebula
- pieczarki ( u mnie 6 bardzo dużych)
- kulka mozzarelli ( nie w zalewie)
- 1 łyżeczka vegety
- 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka czubricy zielonej
- 1 łyżeczka pomidorów z oregano i chili ( firmy Skworcu)
- 1 łyżeczka przyprawy do Bruschetty ( firmy Prymat)
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- olej, oliwa
- Mięso mieszam z papryką ostrą, czosnkiem, czubricą, pomidorami oraz przyprawą do Bruschetty.
- Paprykę i cebulę kroję w drobną kostkę, pieczarki w większą kostkę.
- Na rozgrzany olej wkładam mięso i chwilę podsmażam. Dodaję warzywa i koncentrat . Dobrze mieszam i nadal smażę aż odparuje woda. ( choć nie za długo ) Odstawiam by przestygło.
- Ziemniaki szoruję i kroję w dosyć cienkie plastry.
- Naczynie do zapiekania smaruje oliwą, układam na dnie i na bokach plastry ziemniaków, obsypuję łyżeczką vegety.
- Na ziemniaki układam część mięsa , następnie ponownie plasterki ziemniaków i mięso.
- Przykrywam pokrywką i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 40 minut.
- Po 40 minutach obsypuję startą mozzarellą i bez przykrywki wstawiam do piekarnika aż ser się rozpuści.
- Zapiekanka jest pyszna lecz trudna w nałożeniu na talerze .
EFEKT KOŃCOWY
nie zawsze na zdjęciu musi wyglądać pysznie :) taka zapiekanka to niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńJa mam ten problem, że robię wiele pysznych rzeczy ale albo nie da się im zrobić ładnego zdjęcia albo nie mam cierpliwości. Dlatego podziwiam wszystkie blogerki u których widzę cudne zdjęcia obiadów.
UsuńUwielbiam zapiekanki, i wlaśnie dzisiaj robiłam pierwszy raz zapiekankę z ryżu, i z wyglądu rzeczywiście fatalna i kompletnie niefotogeniczna ale dobra i zastanawiam się czy umieszczać. A fakt, że niektórzy studzą lasagne tylko po to żeby zrobić zdjęcie a potem podgrzewają żeby zjeść:D niestety ja takiej cierpliwości nie mam :)
UsuńPewnie że umieszczać, ja sobie cały czas tłumaczę, że to blogach kulinarnych najważniejsze są przepisy a nie zdjęcia :)
UsuńUwielbiam takie zapiekanki :) Z ziemniakami są najlepsze :) !
OdpowiedzUsuńJa jakoś wcześniej nie łączyłam a w takiej formie mięsa i ziemniaków, ale od tego obiadu już wiem że będę łączyć .
Usuńmmm...kiedyś sie zajadałam takimi..muszę to zrobić!!
OdpowiedzUsuńkoniecznie :) bo to niebo w buzi :)
UsuńJak ja kocham takie zapiekanki! *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńzapiekanka klasyk!!! i zdjęcie takiej fakt, trudne...i czy widzę nową czcionkę???
OdpowiedzUsuńczcionkę, szablon itd. w końcu dało mi się zrobić białego a nie szarawego bloga :) p.s dzięki za spostrzegawczość :)
UsuńSuper musi taka zapiekanka smakować, a mi się nie podoba czcionka tytułu posta, mało czytelna jak dla mnie :))))
OdpowiedzUsuńSmakuje naprawdę super :) Mi na razie się podoba więc dopóki się nie znudzi pewnie będzie nadal :)
Usuń